Jeżeli nie wiesz, dokąd idziesz , na pewno zajdziesz gdzie indziej
Nie jesteś zalogowany na forum.
.
Takie ładne oczy.
Zespół "Uni Versum" - UTW-Politechnika Koszalińska
.
Takie ładne oczy – piosenka z 1968 roku, którą skomponował Seweryn Krajewski, do słów Marka Dagnana. W tym samym roku utwór został nagrany przez zespół Czerwone Gitary. Został on wydany w marcu 1968 roku, na albumie Czerwone Gitary (3), a także na singlu.
W czerwcu 1968 roku, podczas 6. edycji Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu zespół Czerwone Gitary zdobył Nagrodę Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji, za piosenkę „Takie ładne oczy”.
Piosenkę "Takie ładne oczy" wykonał zespół wokalny „UNI VERSUM” (Ku Jedności) - Uniwersytetu Trzeciego Wieku (UTW) Politechniki Koszalińskiej pod dyrekcją Władysława Pitaka podczas "Karnawałowego Koncertu” dla słuchaczy UTW PK, który odbył się 31.01.2018 r. w auli Politechniki Koszalińskiej.
Autorka nagrania: Tatiana Pitak
Film został opublikowany na:
.
How Deep is Your Love - Bee Gees + Uni Versum (PL). Kamera: Tatiana Pitak
W środę 17 kwietnia 2019 r. w Klubie "Nasz Dom" w Koszalinie, w czasie wieczoru literacko-muzycznego Krajowego Bractwa Literackiego, wystąpiła Grupa Wokalno-Estradowa "Uni-Versum" z Klubu KSM NASZ DOM w Koszalinie, którą prowadzi Władysław Andrzej Pitak.
.
Do Grupy Wokalno-Estradowej "Uni-Versum" należą: Halina Polańska, Barbara Szulc-Kalińska, Helena Furmańczuk, Danuta Staniszewska, Danuta Tyburska, Józefa Grycner i Piotr Jerzy Kawa.
.
Grupa jest prowadzona przez jej kierownika i dyrygenta Władysława Andrzeja Pitaka, który do tej piosenki napisał polskie słowa.
.
Kamera: Tatiana Pitak
How Deep Is Your Love (Jak wielka jest miłość Twa)
Muzyka: Bee Gees
Słowa polskie: Władysław Andrzej Pitak
#
1. Budzisz mnie , kiedy wstaje dzień.
Jesteś tu blisko, kiedy pada deszcz .
W każdy czas, gdy uciekają moje sny
Do ramion płynie ciepło Twoich rąk.
.
Sen to może był w ranek letnich dni.
Ty wpadasz bez słów i oddalasz się.
A ja chciałbym wiedzieć , jak,
Jak wielka miłość Twa?
.
Refren: Dzień po dniu mijają noce ,
Z Tobą o raju dużo śnię.
Zbudź mnie z tego snu, nadzieją bądź,
Radością bądź i podaruj miłość swą.
Ogrzej mnie ciepłem ramion Twych.
.
2. Razem idziemy drogą Twą.
Powiedz mi , ile darowałeś dni.
Będę tam, gdzie rozkażesz w nocy,
W dzień i gdy pada duży deszcz.
Ty wracasz i bez słów oddalasz się.
A ja chciałbym wiedzieć , jak,
Jak wielka miłość Twa ?
.
Refren: Dzień po dniu mijają noce ,
Z Tobą o raju dużo śnię.
Zbudź mnie z tego snu, nadzieją bądź,
Ogrzej mnie ciepłem ramion Twych.
.
3. zwrotka poniżej jest śpiewana bez słów,
tylko [na,na,na,na,na.itd ])
.
Ty wracasz bez słów i oddalasz się.
A ja chciałbym wiedzieć, jak,
Jak wielka miłość Twa ?
.
3 x Refren: Dzień po dniu mijają noce,
Z Tobą o raju dużo śnię.
Zbudź mnie z tego snu, nadzieją bądź.
A ty nic nie mówisz, zło rozdziela nas.
.
(po muzyce, na ciszy)
Panie Boże mój ...
#
17.04.2019 r.
https://www.youtube.com/watch?v=9waCKQCmcXE
.
.
Kochaj czule (Love me Tender) Zespół UNIVERSUM - Koszalin
Krajowe Bractwo Literackie, Klub KSM NASZ DOM i Zespół Pracy Twórczej Plastyki w Koszalinie zaprosili w dniu 27.09.2021 r. mieszkańców Koszalina na Literacko-Muzyczny Wieczór Wspomnień.
Wystąpili poeci KBL i Zespół wokalno-estradowy UNIVERSUM z Klubu KSM NASZ DOM pod dyr. Władysława Pitaka.
Imprezie towarzyszyła wystawa obrazów Tatiany Pitak - członkini Zespołu Pracy Twórczej Plastyki pt. "Kolorowe Sny w obrazach".
W czasie wieczoru nastąpiła uroczystość gratulacyjna dla Władysława Andrzeja Pitaka z okazji otrzymania nagrody Prezydenta m. Koszalina za całokształt 60-letniej działalności artystycznej i pedagogicznej, w tym prawie 50-letniej w Koszalinie.
Posłuchajmy piosenki pt. KOCHAJ CZULE (love me tender) z repertuaru Elvisa Presleya w wykonaniu Zespołu Wokalno-Estradowego UNIVERSUM z Koszalina.
video: Tatiana Pitak
Link do filmu:
https://youtu.be/aiVOxeW1Lsk
.
.
Piękna piosenka, dowcipne słowa - propozycja do ćwiczeń dykcyjnych i do śpiewania w czasie Logopedycznego Karaoke. Pozdrawiam.
It' a Heartache (karaoke) z tekstem angielskim na ekranie + tekst polski autor: Władysław Andrzej Pitak. Pierwszą wykonawczynią tego utworu była Bonnie Tyler.
It's a Heartache - To ból serca
(słowa polskie: W.A. Pitak, muz. Ronnie Scott, Steve Wolfe, wyk.oryginału: Bonnie Tyler)
(4 takty wstępu instrumentalnego)
Refren:
To ból serca, nawet róża kole,
Trafi cię z pantofla, kiedy będziesz w dole.
To gra głupia, tylko nerwów wojna,
Jak zabawa w deszczu z parasolem klowna.
To ból serca, kochaj go namiętnie,
Ramion ci nie złamie i nóg nie podetnie.
#
Nie bądź kiep i miłość daj. Okaż jej zależność swą , tak – ty.
Kiedy ją odnajdziesz – bierz. Nie bądź singlem – mężem bądź - od dziś.
Refren:
(gitara solo-4 takty)
#
Kochaj więc dziewczynę swą, ona ciebie kocha też, gdy kpi.
Klamka już zapadła - TAK , serce parę swoją ma - od dziś
Refren:
To ból serca, kochaj go namiętnie,
Ramion ci nie złamie i nóg nie podetnie.
To ból serca….
.
"Love me tender" wg E.Presleya. Wyk. Zesp. UVIVERSUM z Koszalina
W sierpniu 2021 r. „Galerii VivaMY” mieszczącej się w siedzibie Stowarzyszenia VivaMY, Koszalin, ul. Andersa 26 odbył się kolejny wernisaż malarstwa.
Tym razem na ścianach Galerii zawisły obrazy Tatiany Arcimowicz Pitak – członkini Zespołu Pracy Twórczej w Koszalinie. Wystawa zatytułowana „Życie teatrem jest – Maski” pokazała niezwykły talent artystki, która malarstwem zajmuje się od niespełna trzech lat.
W czasie trwania wystawy odbyły się dwa midisaże . Pierwszym był happening artystyczny z udziałem zespołu wokalnego UNIVERSUM z Klubu KSM NASZ DOM w Koszalinie.
W czasie tego spotkania , w otoczeniu obrazów i rekwizytów wykonano kilka ćwiczeń wokalno – muzycznych, m.in. z piosenką z repertuaru Elvisa Presleya pt. „Love me tender”.
Posłuchajmy tej piosenki w wykonaniu zespołu UNIVERSUM przy akompaniamencie ukulele, na którym grał dyrygent zespołu Władysław Pitak. Nie jest to wykonanie koncertowe, raczej sprawdzian wydolności oddechowej i emisyjnej w przerwie spowodowanej pandemią covid-19.
link do filmu: